VT Farm - шаблон joomla Форекс
З м і с т

Улаштування готових архітектурних деталей

 

Інтерʼєрний багет полістирольний (рис. 2.6.1)

 

bag1      bag2

 Рис. 2.6.1. Застосування багетів у інтер’єрі

Технічні характеристики:

check01 darkblue  вологостійкий,

check01 darkblue  пожежобезпечний,

check01 darkblue  екологічно чистий,

check01 darkblue  легкий,

check01 darkblue  не дає лінійної і поперечної усадки,

check01 darkblue  температурний діапазон — від -25°C до +70°C,

check01 darkblue  не вимагає додаткової обробки,

check01 darkblue  не схильний до помірних механічних впливів,

check01 darkblue  термін експлуатації необмежений,

check01 darkblue  багет із вмістом вугілля твердої деревини — екологічно безпечний матеріал, що одночасно задовольняє як потребу першокласних інтер'єрів, так і вимоги здорового способу життя.

Рекомендації по монтажу:

check01 darkblue  До моменту встановлення витримати елементи у встановлюваному приміщенні не менше доби для адаптації виробів до приміщення.

check01 darkblue  Стіни, стеля і вироби повинні бути сухими та чистими.

check01 darkblue  Кріпити вироби необхідно на вирівняні стіни.

check01 darkblue  Рекомендується проводити фарбування стін і стель, а також обклеювання шпалер після монтажу виробів.

check01 darkblue  Необхідно проводити розрахунок кількості матеріалу, враховуючи втрати, що виникають при зрізанні кутів. Один кут — 5 см.

check01 darkblue  Для підрізування багета застосовується торцювальна електропилка, забезпечена диском для різання пластику або алюмінію (дрібний зуб). Єдиною важливою порадою є те, що при підрізуванні виробів з пластику необхідно робити різкий рух диску вниз і вгору. Це дозволяє пластику не плавитися.

check01 darkblue  При монтажі використовується "Монтажний клей", звичайні "Рідкі цвяхи".

check01 darkblue  Якщо на стикові виник шов, то він реставрується  або відповідним за кольором герметиком, або воском і фарбами реставраційних наборів для меблів, що продаються в організаціях, які торгують паркетом або в художніх майстернях. Необхідно застосовувати кольоровий м'який віск (STUCCORAPIDO). При необхідності воски легко змішуються між собою для отримання бажаного відтінку.

check01 darkblue  При монтажі виробів на вже наклеєні шпалери, необхідно, щоб шпалери були приклеєні якісно, без "повітряних пробок".

Монтаж:

check01 darkblue  Попередньо необхідно зробити розмітку по стіні, використовуючи молдинг, карниз, панель або кут.

check01 darkblue  Для приєднання до стіни: 1) просверліть отвір для саморізів або вбийте дрібні  цвяхи під багет, щоб запобігти сповзанню у момент висихання клею, 2) після висихання клею, саморізи або  цвяхи вийміть і зашпаклюйте ці місця.

check01 darkblue  Роблячи попередню розмітку за допомогою виробу, позначте на карнизах або молдингах місця зрізу для з'єднання кутів або виробів під кутом 45 градусів.

check01 darkblue  Використовуючи стусло, зробіть потрібні зрізи для кутових стиків по позначці з лицьового боку матеріалу.

check01 darkblue  Нанесіть клей «Рідкі цвяхи» зі зворотньої сторони виробу, по краях, які контактують із стіною і стелею. Попередньо зашкурити поверхню крупнозернистою шкіркою. Рівномірно розподіліть клей по всій довжині за допомогою шпателя.

check01 darkblue  Прикладіть виріб до стіни і приклейте його, злегка натискаючи. Зніміть надлишки клею за допомогою шпателя. Місця з'єднань елементів через добу після монтажу при необхідності можна затирати меблевим воском підібраним в колір.

check01 darkblue  Для стикування виробів нанесіть на одну з поверхонь клей, заповнюючи всю площину стику, зістикуйте елемент зі вже встановленими виробами, видавивши зайвий клей, максимально притягаючи вироби один до одного, видаліть надлишки клею за допомогою ганчірки. 

Необхідні інструменти:

check01 darkblue  Розпилювальний ящик — стусло.

check01 darkblue  Дрібнозубчаста ножівка.

check01 darkblue  Пістолет для клею.

check01 darkblue  Рулетка (мінімум 3 м).

check01 darkblue  Клей «Рідкі цвяхи» для приєднання виробів до стін і стелі (1 кг, приблизно на 14 метрів). Для стиків можна використовувати монтажний клей і меблевий віск.

check01 darkblue  Шпатель для нанесення клею.

check01 darkblue  Крупнозерниста шкурка, для зачистки місць нанесення монтажного клею.

check01 darkblue  Дрібнозерниста шкурка, для видалення клею після затвердіння.

check01 darkblue  Саморізи, викрутка, молоток, оздоблювальні цвяхи. Для запобігання сповзання виробів у момент висихання клею.

 

 

Готові ліпні деталі в інтерʼєрі (рис. 2.6.2.)

Види ліпнини. Найперший крок  визначити, який різновид ліпнини вибрати для прикраси будинку. Зараз ліпний декор виготовляється в основному з пінополістиролу, пінополіуретану або гіпсу.

Пінополістирол  найлегший варіант ліпнини. Матеріал цей вологостійкий, а також злегка гнеться, що дозволяє використовувати його при невеликих нерівностях поверхні. Монтаж дуже простий, з ним впорається навіть новачок. Однак цей декор краще пофарбувати, бо з часом він може пожовтіти, та й фактура його при розгляді поблизу трохи нагадує пінопласт.

Пінополіуретан за зовнішнім виглядом дещо ближче до "оригіналу", він більш жорсткий, має підвищену міцність, вологостійкий, трохи важчий від пінополістиролу. Фарбувати такі вироби не потрібно, оскільки зовнішній вигляд гідний і фактура близька до натуральної ліпнини.

Гіпс  натуральний матеріал, тому гіпсова ліпнина  практично повна імітація справжньої. Вона служить довго, практично не змінюючи свій зовнішній вигляд, до того ж покращує мікроклімат в квартирі, оскільки поглинає з повітря надлишкову вологу, а коли необхідно  віддає. А ось надмірної вологи такий декор боїться, тому в ванній кімнаті йому не місце.

Як монтувати ліпнину. Для ліпнини існує спеціальний клей, як правило  це густа біла маса, що забезпечує моментальний монтаж. Потрібно тільки нанести клей на зворотню сторону деталі, прикласти до поверхні і притиснути на 30 секунд.

А ось гіпсова ліпнина кріпиться дещо складніше: для неї використовується спеціальна клеюча суміш, яка складається з двох видів клею: ПВА і клею для пінополіуретанової ліпнини, а також гіпсу і води. При цьому, якщо гіпсовий декор призначений для стелі, то додатково він кріпиться дюбелями.

Як використовувати ліпнину в інтер'єрі. Можна використовувати ліпнину як обрамлення для дзеркал і дверних проходів, а також ніш. Можна оформити такою рамою панно або "сімейство" картин. Напівколонами можна оформити полиці або стелаж. Ліпний камінний портал дозволить створити в квартирі імітацію справжнього каміна, а доповнити цю імітацію дозволять дзеркала, підсвічування, камінні аксесуари. Карнизи і плінтуса можна розташувати за призначенням, але при цьому сховати під них підсвічування (і під плінтуса теж  вийде відмінне підсвічування на підлогу, зорово збільшує кімнату). Саму ліпнину можна навіть перетворити на світильник  таким чином можна вчинити з великою стельовою розеткою, вставивши в неї невеликі світильники. Ту ж розетку можна повісити на стіну або в узголів'ї ліжка  і вийде стильне панно.

Молдинги можна використовувати для обробки, обрамлення частини стіни, якщо вона оформлена іншими матеріалами, ніж вся стіна. Вони зазвичай розташовуються на стику матеріалів. Якщо таких вставок на стіні багато  то обрамляйте кожну молдінгами, вийде дуже вишукано!

Але не тільки стіни можна оформити молдингами  ефектно виглядатимуть стеля та двері. Меблі та аксесуари  чому б і ні! Ліпний декор на таких предметах завжди вражає. Дверцята шаф можна обробити молдінгами, куточками або розетками. Красиві журнальні столики можна зробити самостійно, використовуючи ліпний декор. Для цього можна наклеїти ліпні елементи на столик. А ліпними розетками можна прикрасити контейнери для квітів і вазони. Крім усього іншого, дуже ефектний кольоровий ліпний декор.

Будь-яку ліпнину можна забарвити в бажаний колір, потрібно тільки правильно вибрати фарби. Так, для гіпсової ліпнини підходять практично будь-які фарби: водоемульсійні, акрилові, масляні, емалі, а ще  спеціальні засоби обробки, такі, як золочення, патинування і кракелюри.

А ось синтетична ліпнина більш вимоглива  підходять тільки водоемульсійні фарби й акрил. Інші барвники можуть розчиняти матеріал. Якщо раптом ліпний декор пошкоджений, його можна відреставрувати.

Звичайно, за будь-яких перетворень в квартирі важливо не переборщити з ліпниною. А ось помірне її використання однозначно зробить інтер'єр індивідуальним і стильним.

 lip4  lip2

Рис. 2.6.2. Готові ліпні деталі в інтерʼєрі

 

 

Монтаж гіпсової ліпнини в будинку вимагає не лише наявності технічних знань і досвіду, а й доброго естетичного смаку. Слід взяти до уваги те, що лише частина ліпних елементів надходить на об'єкт у готовому вигляді. Інші ж збираються в єдине ціле з безлічі дрібних деталей вже безпосередньо в процесі декорування.

Встановлюється ліпнина з гіпсу відразу по закінченні процесу виробництва. Ліпнина, призначена для монтажу, повинна бути сирою: так елементи будуть краще схоплюватися з поверхнею. Уже повністю висохлі гіпсові вироби можна перед установкою просочити водою, помістивши в ємність з водою, за допомогою кисті або пульверизатора. Монтаж гіпсової ліпнини проводиться тільки на чисті, сухі поверхні. На підготовлювані поверхні наноситься відповідна розмітка. При монтажі ліпнини з гіпсу дуже важливо гранично чітко слідувати розмітці, інакше готова композиція може мати небажані зазори і неакуратні стики. Безпосередньо перед початком кріплення потрібно обов'язково провести «примірку» і підгонку деталей. У разі необхідності зайві частини видаляються ножем або ножівкою, а шви і щілини можна закрити гіпсовим розчином. Виріб з розчином притискається до стіни.

Не слід проводити монтажні роботи з ліпниною в приміщенні з підвищеною вологістю, несприятливим фактором також вважається низька температура. Гіпс гігроскопічний і при установці в таких умовах може посіріти або дати дрібні тріщини. Захистити поверхню гіпсу можна лише покривши його спеціальною полімерною плівкою або ж обробивши ліпний елемент водовідштовхувальною грунтовкою.

Монтаж ліпнини часто передбачає і фарбування. За допомогою фарби на ліпнину можна нанести малюнок, що імітує фактуру каменю, металу, слонової кістки. Ці матеріали дорого коштують, та й обробляти їх дуже важко. А ось майстерно зроблений розпис ліпнини, створить абсолютну ілюзію ажурної рами для дзеркала, ніби її і справді зробили з мармуру.

Для фарбування гіпсової ліпнини використовують акрилові, рідше масляні фарби. Щоб фарба лягала рівномірно і покривала всі найдрібніші деталі ліпнини, наносити її потрібно за допомогою фарборозпилювача. Плоскі великі елементи з мінімумом візерунків і рельєфів можна пофарбувати і звичайним валиком.

Гіпсовий декор досить легко піддається ремонту і реставрації: роботи по ліквідації незначних дефектів можна провести прямо на місці.

 

Монтаж поліуретанової ліпнини

Установка ліпнини проводиться на суху і рівну поверхню. Деталі ліпнини з поліуретану необхідно витримати протягом кількох днів у тих же температурно-вологісних умовах, в яких вони будуть експлуатуватися. Для виробів з полістиролу такої необхідності немає. На відміну від складної технології монтажу гіпсового і дерев'яного декору, ліпнину з поліуретану та полістиролу просто приклеюють. Більшість фірм, що випускають ліпний декор, пропонують спеціальні клеї для з'єднання виробів між собою, заповнення щілин і для приклеювання декору до стін і стелі. Крім клеїв провідні фірми мають в своєму асортименті і спеціальні комплекти інструментів, які дозволяють точно і акуратно розпилювати вироби для кутів будь-якої складності. Для більш точного поєднання на стіні профілів з поліуретану можна використовувати штифти, які встановлюються в спеціальні отвори на торцях профілів.

Фарбують ліпнину тільки після повного висихання клею. Врахуйте, що поліуретан можна фарбувати будь-якими фарбами, а от для полістиролу підійдуть фарби виключно на водній основі. 

Оставить комментарий

Наверх