VT Farm - шаблон joomla Форекс
З м і с т

Малярні суміші (загальні питання)

IMG1Матеріали для малярного опорядження поділяють на наступні групи: в’яжучі, пігменти, наповнювачі, а також готові малярні суміші та допоміжні матеріали.

В’яжучі забезпечують зчеплення всіх складових фарб, утворення тонкої кольорової плівки, що міцно лягає на поверхню, що фарбується.

v line 100Пігменти – природний (мінеральний або органічний) і штучний фарбувальний порошок.

Наповнювачі – мелені мінеральні речовини (каолін, тальк, діатоміт, слюда, крейда та ін.), що здешевлюють малярні суміші і поліпшують фізико-механічні властивості фарбувальної суміші.

Малярні суміші – суміш в’яжучих, пігментів і наповнювачів певної консистенції. Залежно від призначення в покритті розрізняють наступні види малярних сумішей:

– ґрунтовки, що містять в’яжучий або деякі спеціальні розчини з додаванням пігменту і покриття, що забезпечують зчеплення з поверхнею;

– шпаклівки, вирівнюючі поверхню, що підлягає фарбуванню;

– фарбувальні суміші, що додають поверхням декоративні, захисні і технічні властивості.

Залежно від використовуваного в’яжучого фарбувальні суміші діляться на водні, емульсійні і безводні (масляні і синтетичні).

Водні фарбувальні суміші відповідно до застосованого в’яжучого бувають: клейові (на міздровому, кістковому, казеїновому і інших клеях), вапняні (на вапні) і силікатні (на рідкому склі).

Клейові фарбувальні суміші застосовують для фарбування внутрішніх приміщень з нормальним тепловим і вологісним режимом; вапняні – для фарбування внутрішніх приміщень, а також і фасадів тимчасових і допоміжних споруд.

Додавання у вапняні фарби хлористого натрію, кальцію або амонію сприяє підвищенню міцності кольорової плівки, а алюмінієвих квасців - підвищує в’язкість суміші. Введення оліфи (2...5%) покращує малярні властивості суміші і створює щільнішу плівку, що перевищує на 10...25% міцність плівки чисто вапняних сумішей. Криюча здатність вапняних сумішей дещо краща, ніж клейових, що підвищує продуктивність праці малярних ланок.

farba

Силікатні фарбувальні суміші вживають для фарбування фасадів будівель, а також внутрішніх приміщень з підвищеною вологістю.

За кольором і фактурою силікатні фарбувальні суміші перевершують вапняні і клейові, відрізняючись глибиною і прозорістю кольору. В порівнянні з вапняними вони допускають значно більші дозування пігментів без зниження міцності. Це важливо для опорядження фасадів, оскільки створює різноманітність кольорів і відтінків.

 

При фарбуванні фасадів силікатними сумішами для надання плівці, що утворюється, водовідштовхуючих властивостей, до сумішей другого шару вводять гідрофобні рідкі добавки.

При фарбуванні силікатними сумішами необхідно оберігати скло, облицювання з полірованих каменів і глазурованої плитки, прикриваючи їх або обмазуючи глиняним розчином.

В якості ґрунтовок для водних фарб застосовують купоросні суміші, миловарні, розчини галунів, рідке скло.

Емульсійні фарбувальні суміші є суспензією пігментів у водних емульсіях полімерних лаків або оліфи. Їх застосовують для зовнішнього і внутрішнього покриття поверхонь з металу, бетону, дерева, оштукатурених поверхонь.

Масляні фарбувальні суміші готують на основі натуральної і штучної оліфи з додаванням пігментів. Вони поступають на будівельний майданчик готовими до використання або густотертими. Густотерті фарби розбавляють відповідними сумішами до потрібної консистенції. Масляні суміші на натуральній оліфі відрізняють висока міцність і стійкість проти зволоження.

Синтетичні фарбувальні суміші є сумішшю пігменту, наповнювача лаків або синтетичних смол.

Для зовнішнього опорядження застосовують перхлорвінілові фарби (ПХВ), а також кремнійорганічні суміші.

Для внутрішнього опорядження використовують полівінілацетатні (ПВА) – емульсійні, акрилатні, алкідно-стірольні фарби, гліфталеві емалі.

При опорядженні внутрішніх приміщень застосовують також і прозорі лакові покриття. Їх використовують в тих випадках, коли бажано зберегти текстуру матеріалу, що покривається, або навіть підсилити її ефект. В більшості випадків це відноситься до дерев’яних поверхонь, ліпнини, іноді до металу і каменю. Такі покриття отримують, застосовуючи розчини природних і синтетичних смол в летючих розчинниках.

Фарбувальні суміші поступають на будівельний майданчик готовими до використання або у вигляді напівфабрикатів.

Для приготування фарбувальних сумішей, доведення їх до робочої в’язкості, подачі їх до робочих місць і механізованого нанесення їх на офарбувальні поверхні застосовують пересувні малярні станції. Кожна станція забезпечує готовими сумішамибригаду в 25...30 чол. Станція оснащена устаткуванням для приготування паст і шпакльовок, клейових і масляних фарб і ґрунтовок, сумарною продуктивністю до 1300 кг в зміну. Клейові суміші подаються на робочі яруси по двох шлангах за допомогою розчинонасосів, а масляні в інвентарній тарі.

Для виконання малярного опорядження використовують фарбувальні та допоміжні суміші. Допоміжні суміші – це ґрунтовки, підмазки і шпаклівки.

Фарбувальна суміш при висиханні утворює на пофарбованій поверхні плівку певного кольору. В залежності від матеріалів, з яких виконані опоряджувані поверхні, виду і призначення опорядження (декоративне або захисне) використовують різні фарбувальні суміші.

IMG1Вапняними сумішами, як правило, фарбують фасади цегляних, поштукатурених, кам’яних, бетонних будівель, внутрішні і зовнішні дерев’яні поверхні тимчасових споруд.

Клейові суміші використовують для опорядження внутрішніх приміщень.

Казеїновими сумішами фарбують фасади.

Силікатні суміші придатні для зовнішнього та внутрішнього фарбування кам’яних, цегляних, бетонних, азбестоцементних і пористих покриттів.

Вододисперсні суміші використовують для фарбування житлових і громадських будівель усередині приміщення по дереву, штукатурці та сухій гіпсовій штукатурці.
Олійними сумішами фарбують всі види поверхонь як в середині, так і зовні приміщень.

Прооліфлювання (нанесення шару розбавленої оліфи на основу) і шпаклювання (перед нанесенням масляної фарби) належать до ґрунтування поверхонь.

Кожна ґрунтовка повинна відповідати визначеній групі фарбувальних сполук.

IMG1Вапняні ґрунтовки потрібно використовувати при фарбуванні вапняними фарбами внутрішніх і зовнішніх поверхонь по штукатурці, бетону і цеглі.

Купоросні і кварцові ґрунтовки слід використовувати для внутрішніх поштукатурених і бетонних поверхонь при нанесенні клейових і силікатних фарб з лугостійкими пігментами. При будь-яких пігментах потрібно використовувати мильно-клейову ґрунтовку.

Ґрунтовки на основі рідкого скла використовують при фарбуванні силікатними фарбами.

Оставить комментарий

Наверх