VT Farm - шаблон joomla Форекс
З м і с т

Основні вимоги з техніки безпеки. Склярські роботи.

 До самостійної роботи з виконання склярських робіт допускаються тільки особи, які пройшли навчання, здали іспити кваліфікаційній комісії і одержали відповідний розряд. Крім спеціального навчання, кожний, хто приступає до роботи незалежно від виробничого стажу, повинен одержати увідний інструктаж з безпечних методів робіт безпосередньо на робочому місці. Повторення інструктажу є обов’язковим при кожному переведенні на іншу роботу або об’єкт. Крім того, склярі повинні протягом 3-х місяців пройти навчання з техніки безпеки за 6-10-годинною програмою і одержати відповідне посвідчення. Робоче місце і підходи до нього повинні бути добре освітленими і не захаращеними. Їх варто постійно утримувати в чистоті. Осколки скла необхідно збирати в шухляди і видаляти з робочого місця. Особи, які страждають запамороченням, припадками та іншими подібними хворобами, не повинні працювати зі сходів і риштувань.

atention-2

 

Виконання робіт на висоті більшій 3 м без спеціального огородження можливе тільки із запобіжним поясом. Користуватися запобіжним поясом, на якому немає бирки із вказівкою дати випробовування, забороняється. 

 

 

Інструменти, що застосовуються для склярських робіт, повинні бути добре закріпленими на ручках. Ручка молотка повинна розширюватися до кінця для забезпечення міцної хватки. Дерев’яні косинці і лінійки для склярських робіт повинні бути гладенькими, рівними, з ручкою посередині. Леза ножів для накладання киту повинні бути тупими і чистими, без слідів корозії. При роботі з електрифікованими інструментами слід переконатися в їх справності, надійності з’єднання і увімкнення їх в електричну мережу, а також у справності заземлення. Струмопровідний провід не повинен утворювати петлі і перекручуватися. Його слід захищати від ушкоджень підвішуванням або прикриттям.

Переносити скло потрібно збоку від нього. Нести скло, тримаючи його перед собою, а також у горизонтальному положенні забороняється. При перенесенні скла його беруть однією рукою (обов’язково в рукавицях) знизу, а іншою – зверху. Підніматися по сходах із склом у руках категорично забороняється. До місця робіт скло слід переносити у вертикальному положенні в спеціальних легких ящиках (рис.1.5.1) з тонких дощок або фанери з двома ручками. 

img1

Рис. 1.5.1. Перенесення скла у ящиках і на руках.

 

Під час роботи в спекотну погоду на дахах або у цехах з високою температурою може наступити перегрівання організму (сонячний удар). При сонячному ударі з’являється сильний головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота і навіть може наступити непритомність. Температура підвищується до 38°С і вище. Сприяти перегріванню тіла може товстий щільний одяг, що не пропускає випаровувань і тепла, що виділяється тілом. Тому при роботі на сонці потрібно одягати світлий, легкий одяг і світлий головний убір з великими полями або козирком. У перші дні роботи на сонці, поки організм не акліматизувався, необхідно робити часті, але короткі перерви в роботі. 

 

atention-1Для забезпечення охорони праці необхідно виконувати такі правила

check01 darkblue для навантаження і розвантаження скла в ящиках і контейнерах дозволяється застосовувати тільки стандартні стропи відповідної вантажопідйомності. Стропи повинні піддаватися періодичному огляду не рідше одного разу на 10 днів. Результати огляду повинні наноситися в журнал обліку і огляду строп;

check01 darkblue забороняється зберігати скло не в інвентарних пірамідах, притуляти ящики і контейнери зі склом до випадкових опор;

check01 darkblue забороняється розкроювання скла у вертикальному положенні (у ящиках);

check01 darkblue перенесення скла і піднімання його до місця встановлення слід виконувати в спеціальних “конвертах”; при підніманні скла підйомником “конверт” повинен бути закріпленим до огородження вантажної площадки; 

check01 darkblue риштування, з яких виконується засклення, повинні щодня перевірятися майстром; роботи з риштування можна виконувати тільки з дозволу майстра;

check01 darkblue забороняється виконувати розкроювання скла при від’ємній температурі; 

check01 darkblue перед розкроюванням скло встановлюють у теплому приміщенні і тільки після повного відігрівання розкроюють;

check01 darkblue місця, де виконуються склярські роботи, повинні бути огородженими; на огородженнях повинен бути напис, що забороняє вхід у небезпечну зону;

check01 darkblue забороняється спирати приставні драбини на встановлені листи скла;

check01 darkblue вакуум-присоси, що застосовуються при заскленні, повинні мати паспорт заводу-виготовлювача з вказівкою строку їх придатності.

 

atention-2При перших ознаках теплового удару потерпілого варто перенести в тінь, розстебнути комір і пояс, покласти холодний компрес на чоло. У випадку непритомності обличчя і груди потерпілого потрібно збризнути водою і дати понюхати нашатирного спирту. Після надання першої допомоги потерпілого потрібно негайно направити до лікаря. Про будь-який нещасний випадок необхідно негайно довести до відома майстра. 

Взимку склярські роботи дозволяється виконувати тільки в утеплених і опалювальних приміщеннях. Виконувати зовнішні склярські роботи при від’ємній температурі допускається тільки в тих випадках, коли неможливо зняти і перенести віконні рами.

Адміністрація і майстер зобов’язані:

check01 darkblue виконувати постійний нагляд за виконанням робіт, використанням будівельних механізмів, машин, електрифікованих та інших інструментів з точки зору безпеки;

check01 darkblue боротися з причинами виробничого травматизму;

check01 darkblue зміцнювати виробничу дисципліну, забезпечувати неухильне виконання правил техніки безпеки, виробничої санітарії і трудового законодавства;

check01 darkblue у строк і якісно виконувати розпорядження і вказівки технічної, санітарної і пожежної інспекцій.

 

atention-1Усі виробничі травми, що викликали втрату працездатності більше ніж на один робочий день, підлягають розслідуванню і реєстрації. Майстер або виконавець робіт, який довідався про нещасний випадок, повинен негайно сповістити про це керівника або головного інженера будівельного управління, директора підприємства, голову будкому або завкому, а потім, разом зі старшим інженером (інженером) з техніки безпеки і громадським інспектором протягом 24 годин розслідувати причини, що призвели до нещасного випадку та скласти акт.

При нещасному випадку із смертельним наслідком необхідно припинити роботу до початку розслідування, а також заборонити змінювати розташування устаткування, риштування, інструментів до одержання дозволу від комісії, що виконує розслідування. 

 

На всіх ділянках будівництва, де це потрібно за умовами роботи, у машин і механізмів, на проїздах та в інших небезпечних місцях повинні бути вивішеними плакати, попереджувальні написи та інструкції з техніки безпеки.

Адміністрація будівництва зобов’язана забезпечувати робітників спецодягом і спецвзуттям відповідних розмірів, а також засобами індивідуального захисту у відповідності до діючих норм. 

Індивідуальні засоби захисту перед видаванням повинні бути перевіреними, а робітники проінструктованими про порядок користування ними. 

Керівники робіт (майстри, виконавці робіт) не повинні допускати до роботи осіб, що не мають відповідного спецодягу, спецвзуття і засобів індивідуального захисту.

Оставить комментарий

Наверх