VT Farm - шаблон joomla Форекс
З м і с т

Технологія виконання штукатурних робіт. Штукатурний процес

Штукатурний процес складається з підготовчих і основних операцій.

 

Підготовчі операції включають в свій склад:

check01 darkblue  установку риштувань і підмостків,

check01 darkblue  приведення в робочу готовність агрегатів для виготовлення, підготовки і подачі розчинів до робочих місць,

check01 darkblue  підготовку основи – виявлення ділянок поверхонь, що мають відхилення по вертикалі і горизонталі,

check01 darkblue  усунення виявлених недоліків і надання поверхні необхідної фактури для зчеплення з штукатуркою.

 

При обштукатурюванні дерев’яних поверхонь їх оббивають матами з дранки.

Штукатурні розчини, як правило, готують централізовано на розчиннобетонних заводах і вузлах, а в окремих випадках – на приоб’єктних розчинозмішувальних установках.

Переробку розчину, приготовленого централізовано і доставленого на будівельний майданчик авторозчиновозами або автомобілями-самоскидами, забезпечують мобільні штукатурні станції. Вони призначені для прийому, збудження (після транспортних операцій) і проціджування товарного штукатурного розчину, а також для подачі його до робочих місць за допомогою розчинонасоса.

Штукатурні станції, призначені для приготування розчинів на будівельних майданчиках, оснащені розчинозмішувачами, а станції для приймання готового розчину – приймальним бункером.

Подача розчину до робочих місць здійснюється за допомогою розчинонасосів, що встановлюються на штукатурних станціях.

 

Основні операції полягають в нанесенні і обробці шарів штукатурки.

Залежно від призначення приміщень і матеріалу основи, на яку наносять штукатурку, застосовують різні види розчинів.

Бетонні поверхні штукатурять цементно-піщаними (склад за об’ємом 1:4) або складним цементно-вапняно-піщаним (склад 1:1:8) розчинами; цегляні поверхні – вапняно-піщаними (склад 1:3).

Для штукатурення стель і дерев’яних стін застосовують розчини з добавкою гіпсу.

Для стін приміщень з підвищеною вологістю використовують цементно-піщані розчини.

Як заповнювач в розчинах для звичайних штукатурок застосовують річковий пісок; для спеціальних – крім нього або натомість вводять шлакові, керамзитові і інші легкі піски, а також повсть або пачоси як армуючі добавки; для декоративних – використовують промиті гірські піски, мармурову і гранітну крихту, слюду, піски, подрібнені цеглу, гравій, скло.

В даний час все більш широке застосування знаходять готові сухі гіпсові штукатурні суміші (гіпс, пісок і полімерні добавки), які розчиняють водою безпосередньо при нанесенні.

Технологія виконання штукатурних робіт включає підготовлення поверхні, нанесення штукатурних шарів, штукатурення елементів віконних та дверних прорізів і штукатурення архітектурних деталей.

Структура технологічних операцій штукатурення внутрішніх поверхонь і послідовність їх виконання наведені в табл. 2.5.1.

 

Таблиця 2.5.1. Структура технологічних операцій штукатурення внутрішніх поверхонь і послідовність їх виконання

tab12

 

При підготовленні цегляних, бетонних, кам’яних та інших конструкцій перед оштукатурюванням основу потрібно очищати від залишків розчину, напливів, масляних плям, закоптілостей. Гладенькі поверхні належить насікти троянкою, зубилом, утворюючи на них похилі борозни глибиною 3-5 мм на відстані 50-80 мм одна від одної. Насікати поверхні дозволяється тільки в захисних окулярах, користуючись справним інструментом.

 

Оставить комментарий

Наверх