VT Farm - шаблон joomla Форекс
З м і с т
Super User

Super User

Адміністратор

Адрес сайта:

Сторінка відгуків і коментарів

Шановні відвідувачі нашого підручника!

Ми сподіваємось, що наша розробка стала Вам у нагоді, і Ви знайшли тут необхідну інформацію

Цей підручник належить до нового покоління web-підручників і для його вдосконалення нас дуже цікавить Ваша думка. Просимо залишати відгуки і коментарі.

 

Технологія застосування малярних сумішей. Декоративний лак з ефектом «Опал»

Декоративний лак з ефектом «Опал» (рис. 3.3.2).

Для створення візуального ефекту «Опал» на поверхнях усередині та зовні будівель.

lak

Рис. 3.3.3. Декоративний лак з ефектом «Опал»

 

ВЛАСТИВОСТІ

надає кольору ефекту світіння «Опал» залежно від кута падіння світла;

готовий до застосування;

стійкий до атмосферних впливів;

доступний у двох відтінках.

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Лак Ceresit СТ 750 VISAGE призначений для оздоблення з ефектом світіння «Опал» поверхонь будівельних конструкцій та елементів. Застосовується всередині та зовні будівель по мінеральних основах (бетону, цементно-піщаних і цементно-вапняних штукатурках), гіпсових основах, тонкошарових штукатурках і фарбах Ceresit (мінеральних, акрилових, силіконових), у тому числі в системах теплоізоляції фасадів.

Матеріал також рекомендується застосовувати для оздоблення архітектурних деталей і невеликих ділянок фасаду.

ПІДГОТОВКА ОСНОВИ

Підготовка основи здійснюється згідно зі СНиП 3.04.01-87 і ДБН В.2.6-22-2001. Основа має бути сухою (вологість не більше 4%) та міцною, без видимих руйнувань. Перед застосуванням лаку основу слід очистити від пилу, напливів, масляних плям та інших речовин, що знижують адгезію розчину до основи.

Перед нанесенням лаку Ceresit СТ 750 VISAGE поверхню слід пофарбувати акриловою чи силіконовою фарбою.

Фарба утворює фон фінішного декоративного шару, покритого лаком. Фарби та тонкошарові штукатурки, що використовуються для створення фону, повинні наноситися відповідно до технічних описів цих продуктів.

Зволоження основи (стіни) в процесі експлуатації (наприклад, внаслідок капілярного підсосу вологи) може призвести до пошкодження декоративного шару, тому приміщення, що піддаються постійному впливу вологи, повинні мати шар відповідної гідроізоляції.

ВИКОНАННЯ РОБІТ

Перед застосуванням продукту слід ретельно перемішати вміст упаковки за допомогою низькообертового дриля з насадкою. Крім того, у процесі роботи вміст ємності також слід періодично перемішувати.

Лак необхідно наносити щіткою, валиком, губкою чи методом розпилення. Не слід використовувати інструменти або ємності зі слідами іржі.

Матеріал потрібно наносити одним або кількома шарами (залежно від необхідного ефекту). Різні візуальні ефекти отримують рівномірним нанесенням або нанесенням випадковим чином, у різних напрямках і з різною товщиною шару.

Кожен наступний шар наноситься через 3–4 години після попереднього.

Роботи на одній поверхні слід проводити безперервно, використовуючи лак із одним номером партії, зазначеним на упаковці, або змішуючи вміст контейнерів із різними номерами партій.

При нанесенні лаку необхідно захищати поверхні, що не підлягають лакуванню (вікна, двері, зелені насадження тощо), плівкою чи фольгою. Невисохлий лак із поверхонь та інструментів можна змити великою кількістю води.

ПРИМІТКИ

Роботи слід виконувати в сухих умовах при температурі повітря та поверхні нанесення від +5 °С до +25 °С та відносній вологості повітря не вище 80%. Усі вищевикладені рекомендації ефективні при температурі +20 °С та відносній вологості повітря 60%. В інших умовах час висихання матеріалу може змінитися.

Поверхні, покриті лаком, необхідно захищати від впливу дощу до повного висихання. Не слід змішувати матеріал з іншими лаками, фарбами, пігментами та зв’язувальними матеріалами. Після нанесення лаку слід забезпечити вентиляцію приміщення до повного зникнення запаху.

При потраплянні лаку в очі необхідно негайно промити їх великою кількістю води та звернутися за консультацією до лікаря. Зберігати в недоступному для дітей місці.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

При виконанні зовнішніх робіт не слід наносити лак на стіни, що піддаються інтенсивному сонячному впливу. Свіже покриття необхідно захищати від дощу, надмірного пересихання та мінусових температур. Будівельне риштування слід закривати сіткою чи фольгою; відкриті ємності щільно закривати, а їхній вміст використовувати якнайшвидше.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Склад: водна акрилова дисперсія Густина: близько 1,1 кг/дм3

Температура застосування: від +5 °С до +25 °С

Стійкість до дощу: приблизно через 24 години

Доступні відтінки: Арктичне світіння, Африканське світіння

Витрата: 0,2–0,3 л/м2(залежно від фактури та вбирної здатності поверхні, кількості шарів лаку)

Технологія застосування малярних сумішей. Інтер’єрна акрилова фарба CТРУКТУРНА

Фарби бувають акрилові, силіконові, силікатні, структурні, інтерєрні, декоративні тощо.

 

 

Інтер’єрна акрилова фарба CТРУКТУРНА (рис. 3.3.1)

Для обробки поверхонь стін і стель усередині будівель.

farba

Рис. 3.3.10. Інтер’єрна акрилова фарба CТРУКТУРНА

ВЛАСТИВОСТІ

check01 darkblue  виразна структура;

check01 darkblue  відмінна покривність;

check01 darkblue  стійка до миття;

check01 darkblue  стійка до стирання;

check01 darkblue  паропроникна;

check01 darkblue  готова до застосування.

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Структурна акрилова фарба Ceresit СТ 53 призначена для оздоблення поверхонь стін і стель усередині будівель. Фарба наноситься як по мінеральних (зокрема, гіпсові штукатурки і плити тощо), так і по органічних основах (шпалери, полістирольні плити, фанера, деревостружкові та деревоволокнисті плити). Застосовується також по раніше пофарбованих поверхнях.

ПІДГОТОВКА ОСНОВИ

Підготовка основи здійснюється згі дно зі СНиП 3.04.01-87 і ДБН В.2.6-22-2001. Основа повинна бути сухою і міцною, без видимих руйнувань:

check01 darkblue гіпсові плити, штукатурки (залишкова вологість не більше 1%) – очистити від пилу, бруду, заґрунтувати Ceresit CT 17 супер;

check01 darkblue деревостружкові, деревоволокнисті плити, фанеру – очистити і заґрунтувати Ceresit CT 17 супер;

check01 darkblue поверхні, пофарбовані водоемульсійними фарбами, що втратили зчеплення з основою, – видалити, ретельно промити, висушити і заґрунтувати Ceresit CT 17 супер;

check01 darkblue клейові фарби, вапняну і крейдяну побілку, клей, папір та ін. покриття, розчинні у воді, – видалити повністю, промити, висушити і заґрунтувати Ceresit CT 17 супер;

check01 darkblue старі вапняні штукатурки, що втратили міцність, – видалити до міцної основи, обробити ґрунтовкою Ceresit CT 17 супер, вирівняти Ceresit СТ 29 + Ceresit СО 85 у співвідношенні 100:1,45, пофарбувати через 72 години;

check01 darkblue ніздрюватий бетон – поверхню вирівняти Ceresit CT 21 або Ceresit СТ 29 + Ceresit СО 85 у співвідношенні 100:1,45, проґрунтувати Ceresit CT 17 супер, пофарбувати через 72 години;

check01 darkblue масляну фарбу з високою адгезією до основи – очистити, зашкурувати, заґрунтувати Ceresit CT 16.

Тріщини в мінеральних основах закладаються шпаклівкою Ceresit CT 95 або Ceresit СТ 225 + 4% Ceresit СС 83.

Якщо поверхня основи покрита грибком, мохом, необхідно провести її механічне очищення, потім промити і висушити.

Чисту і суху поверхню обробити Ceresit СТ 99 перед початком проведення ґрунтувальних робіт.

ВИКОНАННЯ РОБІТ

Структурну акрилову фарбу Ceresit СТ 53 перед застосуванням слід ретельно перемішати. Фарбу наносити поролоновим або повстяним валиком в один шар. Час висихання фарби насамперед залежить від температури навколишнього середовища і вологості повітря. За нормальних кліматичних умов (температура +20 °C і відносна вологість повітря 60%) час висихання фарби до ступеня 3 – не більше 2 годин. Висохла фарба стійка до механічного впливу. Інструменти слід одразу ж після використання промити водою. Висохлі бризки слід усунути органічними розчинниками. Не допускається використання ємкостей та інструментів, що іржавіють.

ПРИМІТКИ

Роботи слід виконувати при температурі основи від +5 °C до +35 °C і відносній вологості не вище 80%. Усі вищевикладені рекомендації ефективні при температурі +20 °C і відносній вологості повітря 60%. За інших умов час висихання фарби може змінитися. Для збереження рівномірності кольору рекомендується при роботі на однорідних і великих поверхнях використовувати матеріали з однієї партії, вказаної на упаковці.

Фарба при випадковому потраплянні на скляні, керамічні, дерев’яні, металеві або кам’яні поверхні може змінити їхній колір, тому перед виконанням робіт їх необхідно захистити від потрапляння Ceresit CT 53.

Під час роботи слід захищати очі та шкіру. У разі потрапляння фарби в очі необхідно негайно промити їх водою і звернутися по допомогу до лікаря.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Склад: водна дисперсія стирол-акрилової смоли з мінеральними наповнювачами і пігментами

Густина: близько 1,5 кг/л

Температура основи при застосуванні: від +5 °С до +35 °С

В’язкість (за Брукфільдом, шпиндель No 7, 100 об/хв): не менше 13000 МПа • с

Рівень рН: 8,0–10,0

Масова частка нелетких речовин (при +140 °С): не менше 70%

Витрата*: близько 0,5 л/м2 (при одношаровому нанесенні)

 


 

*Витрата продукту залежить від нерівності основи та навичок виконавця.

 

Технологія застосування малярних сумішей. Акрилова шпаклівка для внутрішніх робіт

Акрилова шпаклівка для внутрішніх робіт (зерно 0,07 мм)

akril

Рис. 3.3.9. Акрилова шпатлівка

 

Для фінішної підготовки поверхонь під обробку

ВЛАСТИВОСТІ

еластична;

паропроникна;

легко шліфується;

дрібнодисперсна (фінішна);

легко наноситься на поверхню конструкцій.

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Шпаклівка акрилова Ceresit СТ 95 для внутрішніх робіт виробляється з розміром часток наповнювача не більше 0,07 мм.

Ceresit СТ 95 призначена для шпаклювання та фінішної підготовки мінеральних поверхонь, а також гіпсокартонних плит під оздоблення. Не застосовувати на поверхнях із дерева.

Найбільш ефективна на поверхнях з низькою міцністю і високою вбирною здатністю.

ПІДГОТОВКА ОСНОВИ

Підготовка основи здійснюється згідно зі СНиП 3.04.01-87 і ДБН В.2.6-22-2001. Основа повинна бути сухою і міцною без видимих руйнувань. Перед застосуванням шпаклівки основа очищається від пилу, напливів, масляних плям та інших речовин, що зменшують адгезію розчину до основи. Основа не повинна мати западин і заглиблень більше 2,0 мм. За потреби основу необхідно вирівняти, наприклад, Ceresit CT 29.

Неміцно з’єднані з основою покриття фарби, а також малярні покриття з вапняних і клейових фарб необхідно видалити.

Основу необхідно заздалегідь заґрунтувати Ceresit СТ 17 і витримати до повного висихання ґрунтовки близько 4 годин.

Основи з елементами біологічної корозії очистити механічним шляхом, промити, висушити і обробити спеціальним складом Ceresit СТ 99.

ВИКОНАННЯ РОБІТ

Вміст ємності ретельно перемішати. Забороняється використання ємностей та інструментів, що іржавіють. Ceresit CT 95 рівномірно наноситься на основу сталевим шпателем, теркою або півтеркою.

Шпаклівка наноситься на поверхню до отримання необхідної товщини декількома шарами, товщина одного шару не повинна перевищувати 1,0–1,5 мм. Максимальна товщина шпаклювального шару не повинна перевищувати 3 мм.

У період висихання шпаклівки її не можна збризкувати водою. Невисохлий надлишок матеріалу на інструменті або підготовленій поверхні можна змити водою. Затверділу шпаклівку можна видалити тільки механічним шляхом. Час висихання шпаклівки – 4,5 години.

ПРИМІТКИ

Шпаклівку Ceresit СТ 95 не можна змішувати з іншими матеріалами (фарби, штукатурки тощо).

Роботи слід виконувати в сухих умовах при температурі не нижче +5 °C і відносній вологості повітря не вище 80%. Усі вищевикладені рекомендації ефективні при температурі +20 °C і відносній вологості повітря 60%. За інших умов час висихання може змінитися.

При роботі зі шпаклівкою Ceresit СТ 95 необхідно берегти очі та шкіру. У разі потрапляння суміші в очі негайно промити їх водою і звернутися по допомогу до лікаря.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Свіжу шпаклівку необхідно до її повного висихання (24 години) захищати від дощу, водяних бризок та від’ємних температур.

У разі використання матеріалу в умовах, не розглянутих у даному технічному описі, слід самостійно випробувати матеріал або звернутися за порадою до виробника.

ЗБЕРІГАННЯ

У фірмовій герметичній упаковці в сухих приміщеннях – 12 місяців від дати виготовлення, вказаної на упаковці.

Берегти від заморожування!

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Склад: водна дисперсія акрилового полімеру з мінеральними наповнювачами

Густина: 1,7 кг/л

Температура основи при застосуванні розчинової суміші: від +5 °С до +35 °С

Вміст нелетких речовин: біля 71%

Рівень рН: 8,5–9,5

Пластичність: 15,5÷16,5 см

Відкритий робочий час: біля 5 хвилин

Час висихання шару 2 мм

(початок шліфування): 4,5 години

Витрата при товщині шару 1 мм: 1,7 кг/м2

Технологія застосування малярних сумішей. Ґрунтовка універсальна глибокого проникнення

Ґрунтовка універсальна глибокого проникнення

 

gruntovka1

Рис. 3.3.10. універсальна грунтовка глибокого проникнення

 

ВЛАСТИВОСТІ

укріплює основу;

підвищує адгезію покриттів до основи;

зменшує водопоглинання;

містить органічні розчинники;

прозора;

стійка до УФ-випромінювання (не жовтіє).

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Ґрунтовка Ceresit CT 14 використовується для:

check01 darkblue  обробки гігроскопічних (абсорбуючих) основ перед нанесенням декоративних, гідроізоляційних покриттів та облаштування підлог;

check01 darkblue  просочення мінеральних основ;

check01 darkblue  створення прозорої гідрозахисної плівки на бетонних плитах та плитах бетону з оголеним заповнювачем;

check01 darkblue  підвищення поверхневої міцності бетону, штукатурки та покриттів підлоги на цементній основі;

check01 darkblue  ущільнення поверхні у швах затирання.

Не рекомендується для використання у закритих непровітрюваних приміщеннях та нанесення на щільні глазуровані або не абсорбуючі основи.

Можливе застосування на стінах та підлогах при виконанні внутрішніх та зовнішніх робіт.

ПІДГОТОВКА ОСНОВИ

Підготовка основи здійснюється згідно зі СНиП 3.04.01-87 та ДБН В.2.6-22-2001. Основа повинна бути сухою та міцною, без видимих пошкоджень. Перед застосуванням Ceresit CT14 основу необхідно очистити від речових, що запобігають адгезії, таких як жир, масло, оліфа, мастика та інших, що зменшують зчеплення з основою. Неміцні, пухкі ділянки поверхні основи видалити механічним способом. Покриття з масляних та полімерних фарб слід видалити механічним способом або за допомогою розчинника.

ВИКОНАННЯ РОБІТ

Ґрунтовку Ceresit СТ 14 необхідно наносити на основу за допомогою щітки, валика або пензля. Залежно від стану поверхні ґрунтовка може наноситися одним або двома шарами. Після завершення роботи інструменти необхідно одразу промити у розчиннику за допомогою уайт-спіриту. Після закріплення поверхні затирки у швах керамічного облицювання необхідно протягом години двічі (до повного насичення) нанести Ceresit СТ 14 за допомогою вузького пензля.

Залишки ґрунтовки одразу видалити з плитки за допомогою ганчірки або уайт-спіриту.

При виконанні зовнішніх робіт на великих площах Ceresit СТ 14 можна наносити за допомогою розпилювальних засобів, призначених для роботи з розчинниками.

ПРИМІТКИ

Ґрунтування поверхонь має виконуватися при температурі від +5 °C до +35 °С. Усі вищезазначені рекомендації ефективні при температурі +23 °C та відносній вологості повітря 50%. В інших умовах технологічні параметри можуть змінюватись. Затверділу ґрунтовку можна видалити тільки механічним способом або за допомогою спеціального розчинника.

Ceresit CT 14 містить органічні розчинники та є легкозаймистим продуктом.

Під час роботи необхідно захищати очі та шкіру.

У випадку потрапляння ґрунтовки в очі негайно промити їх водою та звернутися по допомогу до лікаря.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Окрім вищенаведеної інформації, при роботі з матеріалом слід користуватися діючою нормативною документацією з застосування матеріалів, що містять органічні розчинники.

У випадку використання матеріалу в умовах, не зазначених у технічному описі, слід самостійно провести тестові випробування або звернутися за консультацією до виробника (імпортера).

ЗБЕРІГАННЯ

У фірмовій закритій упаковці в сухих приміщеннях – 18 місяців від дати виготовлення, зазначеної на упаковці.

УТИЛІЗАЦІЯ

Залишки продукту утилізувати як будівельне сміття. Упаковку утилізувати як побутові відходи.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Склад: розчин акрилової смоли в органічному розчиннику

Густина: приблизно 0,84 кг/дм3

Колір: молочно-білий, прозорий

Температура основи: від +5 °C до +35 °С

Температура спалаху, що визначається у закритому тиглі: +40 °C

Час висихання: 12 годин

Коефіцієнт опору дифузії водяної пари: 1300

Водопоглинання оброблених поверхонь: не більше 0,05 кг/м2•год0,5

Витрата: від 0,2 до 0,5 л/м2

 

Грунтовки бувають глибокопроникні, антимікробні, у вигляді силиконових грунтуючих фарб.

Шпаклівки бувають гіпсові, полімерні, полімерцементні, для внутрішніх і зовнішніх робіт.

Технологія застосування малярних сумішей. Різні види опорядження поверхні

Опорядження поверхні деревини прозорими восковими і лаковими покриттями із збереженням текстури і кольору деревини називають столярним опорядженням деревини.

Для такого опорядження поверхні повинні бути відповідним чином підготовленими.

Позолота і сріблення. Позолоту і сріблення застосовують головним чином при реставраціях пам’ятників архітектури в зовнішніх роботах (покрівлі, ґрати, вази тощо), а також і у внутрішніх (меблі, різне опорядження, рами картин тощо).

У зовнішніх роботах позолоту і сріблення виконують найчастіше по металу, а у внутрішніх – у більшості випадків, по дереву.

pozolota

 Рис.3.3.5. Позолота ліпнини

 

Для позолоти і сріблення використовують фольгу натурального золота або срібла. Фольга золота буває розміром 120×72 мм різної товщини (0,005-0,1 мм). Упаковується в книжки з прокладкою між аркушами тонкого паперу.

 

Для зовнішніх робіт використовують фольгу щільнішу. Іноді використовують так зване "накладне" золото, яке являє собою натуральне золото, що тороване найтоншим шаром на срібну або мідну фольгу або сусальне золото - тонкі (порядка 100 нм) листи золота.

Для внутрішніх, невідповідальних робіт (позолочення меблів, багета і т.ін.) використовують фольгу із сплавів кольорових металів (міді, бронзи, алюмінію).

Така фольга називається сухозліткою. Позолочення і сріблення по металу виконують на масляному лаці, а позолочення по дереву – на поліменті.

Бронзування. Бронзуванням називають декоративні або з метою захисту металу від корозії покриття поверхні металевими порошками (мідними, бронзовими, алюмінієвими).

L;thtkj http://sieras.ru/

 Рис.3.3.6. Бронзування  внутрішніх елементів декору

 

Бронзування по металу, дереву, гіпсу, штукатурці може виконуватися двома способами: "на тинктурі", тобто фарбувальною сумішшю у якій сполучними для бронзового порошку є лаки, і "на відлипання", тобто присипанням бронзового порошку на поверхню лакового покриття, що ще не висохло.

Декоративне розписування.

Застосовують такі види монументального живопису і декоративного розмальовування: фреска, живопис "темпера", мінеральний живопис, мозаїка.

Фреска. Живопис водяними кольоровими сполуками по штукатурній поверхні називають фрескою, яку в залежності від технології її виконання поділяють на два види.

Живопис “фреска” (альфреско) – живопис чисто водяними кольоровими сполуками по свіжонанесеній вапняній штукатурці. Для цього по змоченому шару ґрунту, що ще не затвердів, наносять і затирають накривку, що називається “інтонако”, товщиною 2-3 мм – жирний вапняний розчин з наповнювачем з дрібної мармурової крихти і пудри. Накривку виконують тільки на ділянці, що може бути намальованою художником протягом дня.
По накривці наносять контур малюнка припорохом або передавлюючи з паперової кальки кістяним стрижнем. По контуру виконують промальовування водяною фарбою.

Для живопису використовують кольорові сполуки з мінеральних або штучних пігментів, що розведені на чистій воді або вапняному молоці.

Чисто водяні фарби дають яскравий, сильних тонів живопис.
Фарби наносять аерографом і м’якими волосяними щітками.

Якщо протягом дня нанесена накривка не буде розмальованою, надлишки її зчищають, а для продовження роботи накладається свіжий шар. Місця з’єднання шарів виконують такими, що співпадають з контуром малюнка (контур одягу, лінії архітектурної форми тощо).

freska

 

Рис.3.3.7. Сучасна фреска

 

Живопис “секко” (фреско-секко) – розмальовування водно-вапняними кольоровими сполуками по вапняній штукатурці, що витримана і просохла.

Мозаїка.

Монументальне художньо-декоративне опорядження поверхонь, що набране з дрібних шматочків кольорового каменя або спеціально приготовленого кольорового глушеного скла, що називається смальтою, носить назву мозаїка.

Джерело http://zhelvetro.blogspot.com/2013/01/2.html

Рис. 3.3.8. Мозаїка для ванної кімнати

Виконання малярних робіт в зимовий час.

При виконанні малярних робіт в зимовий час всередині приміщення підтримують температуру не нижче +8°С.
Поверхні з підвищеною вологістю просушують установками інфрачервоного випромінювання і калориферами.

Охолоджені столярні вироби заздалегідь витримують в теплому приміщенні. 

Технологія застосування малярних сумішей. Фарбування та опорядження пофарбованих поверхонь

IMG1

v line 50Фарбування – це процес нанесення фінішних малярних шарів, що створюють плівку, відповідну експлуатаційному призначенню поверхні і естетичним вимогам до розряду приміщень або споруд

 

Фарбувальні суміші наносять на поверхню механізованим або ручним способом. Основні об’єми робіт виконують механізованим способом.

 

Опорядження пофарбованих поверхонь здійснюють для підвищення їх декоративних властивостей. Використовують чотири основні способи: фактурна обробка шарів фарбування; створення фактури в процесі фарбування; фактурна підготовка під фарбування; текстуроване опорядження забарвлених поверхонь.

Послідовність виконання операцій з підготовки поверхонь до фарбування або обклеювання шпалерами:

check01 darkblue очищення поверхні;

check01 darkblue розрізування і заповнення тріщин або раковин;

check01 darkblue очищення і знепилення;

check01 darkblue часткове підмащування нерівностей на поверхні;

check01 darkblue шліфування підмащених місць.

Підмащування нерівностей та їх шліфування необхідно виконувати при приготуванні поверхонь будівельних конструкцій до поліпшеного і високоякісного фарбування.

При приготуванні поверхонь будівельних конструкцій під просте фарбування або наклеювання шпалер останні дві операції не виконуються. При цьому найбільшого значення має ретельна підготовка під фарбування. До цієї операції входить видалення шорсткості, очищення поверхонь, ґрунтування, підмащування, шпаклювання і шліфування.

При підготовці дерев’яних поверхонь під фарбування олійними фарбами слід виконувати такі операції: очищення поверхні; вирізування сучків і засмолів; прооліфлювання; часткове підмащування, шліфування, прооліфлювання підмащених місць; ґрунтування (перше фарбування).

Суміші для підготування дерев’яних поверхонь під фарбування використовувати такі самі, що і для олійного фарбування.

Поштукатурені, гіпсові та бетонні поверхні зачищають пемзою або шліфувальною шкіркою, усуваючи шорсткість. Тріщини розробляють на глибину до 3 мм, змочують і замащують підмащувальною сумішшю, висушують і зачищають. Для шліфування поверхонь і видалення шорсткості використовують також затиральні машини із пневмо- або електродвигуном.

Починати фарбувати поштукатурені і бетонні поверхні дозволяється тільки після їх висихання тому, що волога штукатурка і бетон містять у собі вільні луги, які впливають на пігменти, знебарвлюючи їх або змінюючи їх колір. Вологість поштукатурених, бетонних і гіпсолітових поверхонь не повинна перевищувати 8%, дерев’яних – 12%.

Місця приєднання перегородок, дверних блоків, вмонтованих шаф та антресолей до стін і стелі, а також місця з’єднання між собою конструкцій з різних матеріалів потрібно обробляти безусадочною шпаклівкою.

При підготовці металевих поверхонь під фарбування безводними фарбами слід виконувати такі операції: очищення поверхні; прооліфлювання; часткове підмащування; шліфування підмащених місць і ґрунтування (перше фарбування).

Поверхню рекомендується очищати металевими щітками, знімаючи плівку іржі, окалини, а також рештки штукатурного розчину і клейових фарб, якщо вони є, а потім прооліфити. Радіатори потрібно очищати і прооліфлювати перед встановленням їх на місце.

Склад підмащувальної пасти для металевих поверхонь (у частинах за об’ємом): оліфа – 1; сурик залізний сухий – 1; крейда мелена просіяна – 4.

До операцій по підготовці поверхонь під фарбування входять такі важливі операції, як ґрунтування, шпаклювання і шліфування поверхонь.

Ґрунтуванням називають попереднє фарбування рідкими фарбувальними сумішами. Виконують його по сухих і підготовлених поверхнях.

Ґрунтують поверхні і перед нанесенням кожного повторного шару шпаклівки. Наносять ґрунтовку одним або декількома шарами. Виконують цю операцію вручну або механізованим способом. При ґрунтуванні вручну використовують валики або щітки.

Джерело http://mastter.ru/

Рис. 3.3.3. Грунтовка "Бетонконтакт"

 

Перед фарбуванням олійними сумішами на поверхню наносять оліфу. До оліфи додають невелику кількість пігменту. Такий прийом дає змогу уникати пропусків.

Наступне фарбування поверхні можна виконувати лише після повного висихання ґрунтувального шару.

Якщо на поверхні є тріщини або щілини, то після ґрунтування їх заповнюють підмащувальними пастами або шпаклівкою. Виконують це за допомогою шпателів.
При великій кількості пошкоджень і нерівностей шпаклюють всю ділянку поверхні.

Поліпшене і високоякісне опорядження потребує шпаклювання всієї поверхні. Після висихання шпаклівку шліфують.

Наносять шпаклівку на поверхню, розрівнюють і розгладжують за допомогою шпателів. Для оброблення вузьких та незручних місць використовують смужки гуми. Суцільне шпаклювання можна виконувати механізованим способом. Цю операцію виконують за 1-3 рази. Перед нанесенням нового шару шпаклівку, яка вже висохла, шліфують і вирівнюють. Для того, щоб одержати вищу якість, перед нанесенням наступного шару виконують ґрунтування шару, який уже висох. На ґрунтовку новий шар лягає тонше.

При шпаклюванні невелику кількість шпаклівки наносять на поверхню, тримаючи шпатель у правій руці. Після цього, натискаючи на лезо шпателя лівою рукою, розрівнюють і розгладжують шпаклівку. Необхідно уникати різких обривів шару шпаклівки, виступів і западин.

При розрівнюванні намагаються одержати тонкий шар. Після висихання шпаклівки дефекти усувають при шліфуванні.

Шліфують поверхню шкіркою або пемзою. При цьому широко застосовують механізований інструмент.

Після шліфування поверхня не повинна мати подряпин, виступів та інших дефектів. Якщо цього не вдається досягти, виконують повторне шпаклювання. На підготовлену поверхню наносять фарбувальний шар.

Підготовлені внутрішні поверхні слід фарбувати, дотримуючись таких вимог:

check01 darkblue температура повітря усередині приміщення повинна бути не нижчою +10ºС;

check01 darkblue відносна вологість повітря – не більшою 60%;

check01 darkblue вологість підготовлених поштукатурених і бетонних поверхонь повинна бути не більшою 8%, а при фарбуванні цементними і полімерцементними фарбами – не більшою 12%;

check01 darkblue витрата фарби (покривність) в одному шарі не повинна перевищувати 425 г/м2;

check01 darkblue тривалість висихання водяних фарбувальних плівок при температурі 18-20 С має бути не більшою 12 годин.

До початку роботи в приміщеннях потрібно закрити вікна і двері для того, щоб продовжити тривалість висихання фарбової плівки. Фарбувати поверхню дозволяється тільки після повного висихання останнього шару ґрунтовки, але не пізніше, ніж через 24 години після нанесення ґрунту.

Фарбувати внутрішні поверхні слід починати зі стелі. Стелю і верхню частину стін (смуга шириною 20-25 см) фарбують у білий колір.

Після фарбування стелі і верхніх частин стін відбивають їх нижню межу шнуром, що покритий сухим пігментом, або відмічають грифелем, що затиснений у спеціальний пристрій.
Ділянки поверхні нижче відбитої лінії очищають від набілу і на них наносять кольорову фарбувальну суміш.

Вапняними сумішами рекомендується фарбувати внутрішні і зовнішні поштукатурені кам’яні і дерев’яні (тільки тимчасові будинки, комори, склади, паркани) поверхні. Фарбувати металеві поверхні вапняними сумішами не дозволяється тому, що вапно спричиняє підвищену корозію металу.

Для фарбування поверхонь вапняними сумішами потрібно використовувати тільки лугостійкі пігменти, а саме: природні – вохру, сієну, мумію, сурик залізний; штучні – сажу, окис хрому, ультрамарин.

Поверхню перед фарбуванням вапняними сумішами потрібно добре змочувати водою, а до суміші, особливо влітку, додати солі (не більше 7% від маси вапна).

Наносять вапняні фарби механізованим способом.
Фарбування поверхонь клейовими сумішами виконується тільки усередині приміщення. Цими сумішами фарбують сухі поштукатурені і дерев’яні поверхні.

У клейових сумішах дозволяється використовувати різні пігменти без обмежень, що дає змогу фарбувати поверхні в різні кольори. Фарбувальні суміші наносяться на поверхню механізованими способами за допомогу фарбопультів із спеціальними розпилювальними пристроями (вудочками).

Фарбувальна суміш за зовнішнім виглядом повинна бути однорідною, без згустків і грудочок. Існує перелік кольорів фарби, що забезпечений зразками використовуваних у будівництві кольорів. Колір фарбувальної суміші називають колером, а перелік кольорів – еталонною колерною книжкою. Використовувана суміш повинна відповідати еталону колерної книжки.

При простому фарбуванні поверхню фарбують за два рази. Другий шар обов’язково наносять лише на добре просохший перший.

При поліпшеному фарбуванні підготовку поверхні виконують за складнішою схемою. Ґрунтування розрівнюють флейцем, а потім шліфують.
Перше фарбування виконують із флейцюванням і шліфуванням після сушіння.
При другому фарбуванні також виконують розрівнювання нанесеного шару флейцовою щіткою.

Високоякісне фарбування виконують за ще складнішою схемою.

При фарбуванні стін намічають верхній край, проводячи горизонтальну лінію. Для цього використовують шнур або лінійку. Шнур, що пофарбований сухим пігментом, натягують по верхньому краю майбутнього фарбування, потім його трохи відтягують рукою, як тетиву лука, і відпускають.

Пофарбований пігментом шнур залишає на поверхні стіни лінію. Такий спосіб нанесення лінії на поверхню стіни називають відбиванням. По відбитій лінії щіткою-ручником наносять смугу фарби шириною 10...15 см. Іншу поверхню фарбують фарбопультом, валиком або маховою щіткою.

Довжина пучка щітки-ручника повинна становити 4...5 см. Фарбу набирають невеликими порціями. Надлишок фарби видаляють із щітки об край посуду.

Фарбу наносять на поверхню тонким шаром, не залишаючи при цьому пропусків. Товстий шар фарби псується під час висихання і лягає на поверхню нерівномірно. Наносять фарбу, розрівнюючи щіткою спочатку в одному, а потім у іншому напрямку. Щітку тримають перпендикулярно до поверхні, яку фарбують, з натисканням до середини пучка. Розрівнюють фарбувальну суміш боковою поверхнею пучка.

Маховими щітками фарбують великі поверхні. Пучком щітки набирають невелику кількість фарби, а зайву віджимають об край посуду.

Фарбу наносять на поверхню рівномірним тонким шаром. Для одержання рівної поверхні фарбувальну суміш наносять спочатку в одному напрямку, потім розгладжують у перпендикулярному. Натискають на щітку так, щоб одержати тонкий рівномірний шар. При цьому щітку обертають так, щоб використати всю фарбу, яка міститься на ній.

Флейцовими щітками і макловицями обробляють пофарбовану поверхню. Ці щітки можна використовувати і для фарбування. Для опорядження щойно пофарбованих поверхонь застосовують також щітки-торцівки.

Флейцювання – розгладжування смуг на пофарбованій поверхні.

Торцювання – надання поверхні рівномірної шорсткості.

При флейцюванні вирівнюють нанесений шар, розгладжують сліди щітки, які утворились при нанесенні фарбувальної суміші. Для цього волосом щітки трохи торкаються поверхні. Періодично щітку очищають від фарби ганчіркою. Після флейцювання поверхня повинна бути гладенькою, без слідів щіток.

Для торцювання використовують густішу, ніж звичайно, фарбу. Недостатньо густа фарба після оброблення щіткою-торцівкою буде зливатись. По щойно пофарбованій поверхні щіткою наносять легкі удари. При цьому щетина лише торкається до фарби. Ударів завдають з однаковою силою. Не можна торкатись щіткою одного місця двічі. Якщо не дотримуватися цих правил, пофарбована поверхня буде нерівною.

Фільонка – смуга фарби шириною 10...30 мм. Проводять її по краю поверхні, яку фарбують. Фільонка надає закінченого вигляду приміщенню і усуває нерівності по краю пофарбованої стіни. Для утворення фільонки застосовують фільонкові щітки.

filenka

Рис. 3.3.4. Витягування фільонок
а - одинарної пензлем; б - теж, роликом; в - подвійної за трафаретом

 

Використання валиків для нанесення малярних сумішей продуктивніше. Застосовують валики з поролоновим верхом або такі, що обтягнуті хутром. У роботі використовують ванночки з металевою сіткою для віджимання надлишку фарби.

Кути стін фарбують із застосуванням спеціальних кутових валиків.

Фарбують валиком так. Опускають його у ванночку з фарбою. Потім віджимають надлишок фарби, прокочуючи валик по сітці. Наносять фарбу на поверхню, яку фарбують, накладаючи смуги, що трохи перекривають одна одну.

Кожну смугу прокочують кілька разів, досягаючи рівномірного і тонкого шару.
Широко застосовуються при виконанні малярних робіт фарбопульти, компресорні фарбувальні установки і малярні станції. Фарбопультом можна розпилювати лише нев’язкі водяні фарбувальні суміші.

Фарбувальні установки, що обладнані компресором, дають змогу наносити суміші будь-якої в'язкості.

Техніка фарбування фарбопультом і компресорними установками нескладна і дає можливість одержувати поверхні високої якості.

Фасади будинків дозволяється фарбувати після виготовлення жолобів та звисів даху, закріплення ринв, встановлення балконних огороджень і пожежних драбин та покриття всіх віконних зливів покрівельного сталью. З поверхні фасадів перед фарбуванням потрібно зчистити бризки розчину і пил.

Фарбувати фасади і інші зовнішні поверхні клейовими сполуками забороняється. Не допускається фарбувати фасади за таких умов:

check01 darkblue в суху і жарку погоду при температурі повітря в тіні +27°С і вищій та при прямій дії сонячних променів;

check01 darkblue в період дощу або по вологій поверхні фасаду після дощу;

check01 darkblue при вітряній погоді, коли швидкість вітру перевищує 10 м/с;

check01 darkblue узимку при наявності льоду на поверхні фасадів.

Технологія виконання штукатурних робіт. Штукатурка декоративно-мозаїчна полімерна

Штукатурка декоративно-мозаїчна полімерна (рис. 2.5.10)

Для виконання декоративного оздоблення всередині та зовні споруд

 

mozРис. 2.5.10. Штукатурка декоративно-мозаїчна полімерна

 

Властивості

check01 darkblue  стійка до атмосферних впливів,

check01 darkblue  стійка до стирання,

check01 darkblue  має гідрозахисні властивості,

check01 darkblue  готова до застосування,

check01 darkblue  легко піддається очищенню водою.

Сфера застосування

Штукатурка Ceresit СТ 77 призначена для декоративного структурного оздоблення поверхонь всередині та зовні споруд по бетонних, підготовлених цегляних, оштукатурених основах та в системах теплоізоляції фасадів. Використовується на основах із можливими механічними впливами та частим впливом вологи, а також на поверхнях, які швидко забруднюються (коридори, сходові марші, цоколі тощо).

Підготовка основи

Підготовка основи здійснюється відповідно до СНиП 3.04.01-87 та ДБН В.2.6-22-2001. Основа має бути сухою та міцною, без помітних руйнувань. Перед використанням штукатурки основа очищається від пилу, напливів, масляних плям та інших речовин, що зменшують адгезію розчину до основи.

Усі нерівності, відколи, раковини, тріщини слід зарівняти за допомогою Ceresit CT 29.

Гіпсові основи, ДСП, фанеру завтовшки не менше 19 мм та основи з неміцних цементно-вапняних та цементно-піщаних штукатурок, а також із гіпсокартонних плит необхідно попередньо заґрунтувати ґрунтовкою Ceresit СТ 17, а після її повного висихання — ґрунтуючою фарбою Ceresit СТ 16.

Міцні бетонні, цементні та цементно-вапняні основи ґрунтуються за допомогою Ceresit CT 16.

Шпалери, малярні покриття з клейових та вапняних фарб слід видалити.

Покриття з масляних та полімерних фарб слід видалити механічним способом або за допомогою розчинника.

Виконання робіт

Штукатурку Ceresit CT 77 перед застосуванням слід ретельно перемішати. Шар Ceresit CT 77 завтовшки в півтора діаметра зерна наноситься за допомогою терки з нержавіючої сталі та без особливих зусиль розгладжується до утворення плівки на поверхні штукатурки. Гострі зовнішні та внутрішні кути формують за допомогою спеціального інструмента для формування кутів.

Свіжовикладений шар штукатурки не можна змочувати водою.

При роботі не можна застосовувати іржаві інструменти й посуд. Залишки суміші видаляються за допомогою води. Затверділу суміш можна видалити тільки механічним способом.

Примітки

Ceresit СТ 77 містить зерна природних матеріалів, через що можуть виникнути незначні розбіжності в кольоровій гамі штукатурок із різних партій.

Для збереження рівномірності кольору рекомендується при роботі на однорідних та великих поверхнях використовувати штукатурку з однієї партії, зазначеної на упаковці.

Роботи на одній поверхні слід виконувати безперервно, дотримуючись правила нанесення «мокре на мокре», щоб уникнути утворення кромок.

У разі перерви в роботі необхідно приклеїти липку стрічку вздовж лінії, де планується завершення роботи, та нанести на неї штукатурку. Після робіт слід одразу ж видалити стрічку разом із залишками свіжої штукатурки. За можливості слід уникати горизонтальних швів. Рекомендується заґрунтувати основу ґрунтуючою фарбою Ceresit CT 16, Ceresit CT 16 Pro, затонованою в білий колір (на 10 л ґрунтуючої фарби Ceresit CT 16, Ceresit CT 16 Pro — 1 л пігментної пасти білої D1).

Штукатурку Ceresit СТ 77 не можна змішувати з іншими матеріалами (фарбами, штукатурками тощо.).

Роботи слід виконувати при температурі основи від +5 °С до +30 °С та відносній вологості повітря нижче 80%. Усі вищезазначені рекомендації ефективні при температурі +20 ±2 °C та відносній вологості повітря 55 ± 5%. В інших умовах час висихання суміші може змінитися.

Рекомендації

Окрім вищезазначеної інформації про використання Ceresit СТ 77, необхідно керуватися чинною нормативною документацією на виконання оздоблювальних робіт. Під час виконання зовнішніх робіт слід уникати нанесення штукатурки на поверхні, що піддаються сильному обігріву, наприклад, поверхні, що перебувають безпосередньо під впливом прямих сонячних променів.

Свіжу штукатурку протягом 15 годин необхідно захищати від дощових опадів, а також надмірного пересихання та мінусових температур. Для цього будівельне риштування необхідно прикрити сіткою або фольгою. При використанні матеріалу в умовах, що не були розглянуті в цьому технічному описі, слід самостійно провести випробування або звернутися за консультацією до виробника.

Зберігання

Штукатурку Ceresit CT 77 слід зберігати у фірмовій герметичній упаковці в сухому приміщенні, що опалюється. Термін зберігання — 12 місяців від дати виготовлення, вказаної на упаковці.

Берегти від заморожування.

Технічні характеристики*

Склад: водна дисперсія полімеру з кольоровим заповнювачем.

Густина: 1,6 кг/дм3.

Час утворення поверхневої плівки: 15 хвилин.

Адгезія: > 0,5 МПа.

Водопоглинання: < 0,1 кг/(м2•год0,5).

Температура основи при використанні розчинової суміші: від +5 °С до +30 °С.

Стійкість до дощових опадів: через 15 годин.

Витрата**:

- зерно 0,8–1,2 мм: близько 3 кг/м2,

- зерно 1,2–1,6 мм: близько 3,8 кг/м2,

- зерно 1,4–2,0 мм: близько 4,5 кг/м2.


 

*Технічні характеристики, наведені в таблиці, довідкові і не можуть слугувати основою для претензій. Продукція торгової марки Ceresit постійно вдосконалюється. З цієї причини технічні характеристики можуть бути змінені без попереднього сповіщення.

**Точна витрата матеріалу залежить від нерівностей основи та навичок виконавця.

 

Різні виробники надають широкий спектр видів, складу та зовнішнього вигляду декоративних штукатурок.

 

Технологія виконання штукатурних робіт. Штукатурка силікатна декоративна «короїд»

Штукатурка силікатна декоративна «короїд» (рис. 2.5.9)

Для виконання декоративного тонкошарового оздоблення поверхонь «короїдною» фактурою всередині та зовні будівель (зерно 2,0 і 3,0 мм).

kor sat

Рис. 2.5.9. Штукатурка силікатна декоративна «короїд»

Властивості

check01 darkblue  стійка до атмосферного впливу,

check01 darkblue  гідрофобна (водовідштовхувальна),

check01 darkblue  висока паропроникність,

check01 darkblue  готова до застосування.

Сфера застосування

Штукатурка Ceresit CT 73 призначена для декоративного оздоблення поверхонь бетонних, цегляних, оштукатурених, гіпсових основ усередині та зовні будівель і використання в системах утеплення фасадів.

Підготовка основи

Підготовка основи здійснюється згідно зі СНиП 3.04.01-87 і ДБН В.2.6-22-2001. Основа має бути сухою і міцною, без видимих ушкоджень. Перед застосуванням штукатурки основу очищають від пилу, напливів, масляних плям та інших речовин, що знижують адгезію розчину до основи. За необхідності основу потрібно вирівняти (наприклад, за допомогою Ceresit СТ 29).

Зовні будівель

Міцні та щільні цементно-піщані й цементно-вапняні штукатурки (вік не менше 14 діб), бетонні основи (вік не менше 3 місяців, вологість 4%), міцні розчини для мурування з високою адгезією до основи (вік не менше 28 діб) перед нанесенням штукатурки попередньо обробити ґрунтовною фарбою Ceresit CT 15 silicone. Неміцні основи та основи з високою вбирною здатністю слід попередньо обробити ґрунтовкою Ceresit СТ 17, а потім, через 4 години, нанести шар Ceresit CT 15 silicone. Штукатурку нанести після повного висихання Ceresit СТ 15 silicone.

Усередині будівель

Гіпсові основи з вологістю менше 1% та основи із сильновбирних цементно-вапняних і цементно-піщаних штукатурок потрібно попередньо заґрунтувати ґрунтовкою Ceresit СТ 17, а потім нанести Ceresit СТ 15 silicone і витримати до повного висихання.

Малярні покриття з клейових та вапняних фарб слід ретельно видалити, поверхню заґрунтувати Ceresit CT 15 silicone. Покриття з масляних і полімерних фарб потрібно видалити механічним шляхом чи за допомогою розчинника, а потім усю поверхню обробити ґрунтівною фарбою Ceresit CT 15 silicone.

Ceresit CT 15 silicone рекомендується застосовувати в кольорі, наближеному до кольору штукатурки.

Виконання робіт

Вміст відра ретельно перемішати. Залежно від умов застосування консистенцію суміші можна змінити, додавши невелику кількість чистої води (не більше 150 мл на 25 кг маси) і знову перемішати. Заборонено використовувати відра та інструменти, що іржавіють.

Штукатурку рівномірно нанести на основу сталевою теркою під кутом 60° до поверхні. Товщина нанесеного шару має відповідати розміру зерен заповнювача. Після того як нанесене покриття перестане прилипати до інструмента, можна формувати фактуру поверхні штукатурки пластмасовою теркою. Залежно від часу, інтенсивності та траєкторії руху терки можна отримати горизонтальні, вертикальні, кругові та перехресні заглиблення. Терку при цьому тримають паралельно оброблюваній поверхні.

Роботи на одній площині поверхні потрібно виконувати безперервно. Якщо необхідно зробити перерву в роботі, слід приклеїти липку стрічку вздовж лінії, де закінчуються роботи, нанести на неї штукатурку та надати їй фактури. Потім стрічку видалити разом із залишками свіжої штукатурки. Після перерви продовжити роботу з указаного місця. Край нанесеної раніше штукатурки закрити липкою стрічкою, яку після нанесення штукатурки на новій ділянці потрібно видалити.

У період формування фактури поверхні та висихання штукатурки її не можна збризкувати водою. Інструменти та свіжі забруднення слід промивати водою. Затверділу штукатурку можна видалити тільки механічним шляхом.

Примітки

Штукатурку не можна змішувати з іншими матеріалами (фарбами, штукатурками тощо). За необхідності штукатурний шар можна фарбувати силікатною фарбою Ceresit CT 54 або силіконовою фарбою Ceresit CT 48.

Роботи слід виконувати в сухих умовах при відносній вологості повітря не вище 80% і температурі основи від +5 °С до +30 °С. В інших умовах час висихання штукатурки може змінюватися.

При роботі зі штукатуркою потрібно захищати очі та шкіру. У випадку потрапляння штукатурки в очі слід негайно промити їх водою та звернутися по допомогу до лікаря.

Рекомендацiї

Для збереження рівномірності кольору рекомендовано при роботі на однорідних і великих поверхнях використовувати матеріали однієї партії, вказаної на упаковці, а також воду з одного джерела.

Роботи на одній поверхні потрібно виконувати безперервно, дотримуючись правила нанесення «мокре на мокре».

При виконанні зовнішніх робіт потрібно уникати нанесення штукатурки на поверхні, які сильно обігріваються, наприклад, на поверхні, що перебувають безпосередньо під впливом прямих сонячних променів.

Свіжу штукатурку протягом 1 доби потрібно захищати від дощових опадів, а також надмірного пересихання та мінусових температур. Для цього будівельне риштовання потрібно прикрити сіткою або фольгою. У випадку використання матеріалу в умовах, не розглянутих у цьому технічному описі, потрібно самостійно провести випробування чи звернутися за консультацією до виробника.

Зберігання

У фірмовій герметичній упаковці у сухих приміщеннях з температурою від +5 °C до +30 °C – 6 місяців від дати виготовлення, вказаної на упаковці.

Берегти від заморожування.

Утилiзацiя

Залишки продукту утилізувати як будівельне сміття. Упаковку утилізувати як побутові відходи.

Технічні характеристики

Склад: водна дисперсія синтетичних смол із мінеральними наповнювачами та модифікаторами.

Густина: близько 1,6 кг/дм3.

Температура основи при використанні штукатурки: від +5 °C до +30 °C.

Стійкість до впливу дощу: за 24 години.

Термін утворення поверхневої плівки: близько 15 хвилин.

Паропроникність, Sd: не більше 0,5 м.

Коефіцієнт вологопоглинання, не більше: 0,15 кг/м2•год0,5.

Адгезія до бетону (у сухих та вологих умовах), не менше: 0,3 МПа.

Витрата* Ceresit CT 73:

- зерно 2,0 мм: від 2,7 до 3,0 кг/м2,

- зерно 3,0 мм: від 4,2 до 4,5 кг/м2.

*Витрата продукту залежить від нерівності основи та навичок виконавця.

 

Також декоративна штукатурка "короїд" може бути силіконовою (рис. 2.5.10), акріловою та силікон-силікатною.

kor son

Рис. 2.5.10. Силіконова декоративна штукатурка "короїд".

 

Технологія виконання штукатурних робіт. Штукатурка декоративна акрилова «камінцева»

Штукатурка декоративна акрилова «камінцева»

Для виконання декоративного тонкошарового оздоблення поверхонь «камінцевою» фактурою всередині та зовні будівель (Рис. 2.5.8).

 kam

Рис. 2.5.8. Штукатурка декоративна акрилова «камінцева»

 

Властивості

check01 darkblue  стійка до атмосферних впливів,

check01 darkblue  стійка до ударних навантажень,

check01 darkblue  гідрофобна (водонепроникна),

check01 darkblue  еластична,

check01 darkblue  легко наноситься на поверхню конструкцій.

Сфера застосування

Штукатурка Ceresit СТ 60 призначена для декоративного оздоблення поверхонь бетонних, підготовлених цегляних, оштукатурених основ усередині та зовні будівель і використання в системах теплоізоляції фасадів. Також застосовується всередині приміщень по основах із гіпсу, гіпсокартону, деревостружкових плит (після їх обробки ґрунтовкою Ceresit CT 17 супер та ґрунтівною фарбою Ceresit CT 16). Штукатурку Ceresit СТ 60 не можна використовувати для оздоблення цоколю.

Підготовка основи

Підготовка основи здійснюється згідно зі СНиП 3.04.01-87 і ДБН В.2.6-22-2001. Основа має бути сухою і міцною, без видимих ушкоджень. Перед застосуванням штукатурки основу очищають від пилу, напливів, масляних плям та інших речовин, що знижують адгезію розчину до основи. За необхідності основу потрібно вирівняти (наприклад, за допомогою Ceresit СТ 29).

Зовні будівель

Міцні та щільні цементно-піщані й цементно-вапняні штукатурки (вік не менше 14 діб), бетонні основи (вік не менше 3 місяців, вологість 4%), міцні розчини для мурування з високою адгезією до основи (вік не менше 28 діб) перед нанесенням штукатурки попередньо обробляють ґрунтівною фарбою Ceresit CT 16. Неміцні основи та основи з високою вбирною здатністю слід попередньо обробити ґрунтовкою Ceresit СТ 17, а потім, через 4 години, нанести шар Ceresit CT 16. Штукатурку нанести після повного висихання Ceresit СТ 16.

Усередині будівель

Гіпсові основи з вологістю менше 1% та основи із сильнопоглинаючих цементно-вапняних і цементно-піщаних штукатурок потрібно попередньо заґрунтувати ґрунтовкою Ceresit СТ 17 супер, а потім нанести Ceresit СТ 16 і витримати до повного висихання.

Малярні покриття з клейових та вапняних фарб слід ретельно видалити, поверхню заґрунтувати Ceresit CT 16.

Покриття з масляних і полімерних фарб потрібно видалити механічним шляхом чи за допомогою розчинника, а потім усю поверхню обробити ґрунтівною фарбою Ceresit CT 16. Ceresit CT 16 рекомендується застосовувати в кольорі, наближеному до кольору штукатурки.

Виконання робіт

Вміст ємності ретельно перемішати. Залежно від умов використання консистенцію суміші можна змінити, додавши невелику кількість чистої води (не більше 150 мл на 25 кг маси) і знову перемішавши. Заборонено використання ємностей та інструментів, що іржавіють.

Ceresit CT 60 рівномірно нанести на основу сталевою теркою під кутом 60° до поверхні. Товщина нанесенного шару має відповідати розміру зерен заповнювача. Після того як нанесене покриття припинить прилипати до інструмента, можна формувати фактуру поверхні штукатурки пластмасовою теркою. Однорідну фактуру поверхні у вигляді густо укладених зерен крихт формують круговими рухами пластмасової терки. Терку при цьому тримають паралельно поверхні, яку обробляють.

Роботи на одній площині потрібно виконувати безперервно. Якщо необхідно перервати роботу, слід приклеїти липку стрічку вздовж лінії, де закінчуються роботи, нанести на неї штукатурку та надати їй фактури. Потім стрічку видаляють разом із залишками свіжої штукатурки. Після перерви слід продовжити роботу з указаного місця. Край нанесеної раніше штукатурки закрити липкою стрічкою, яку після закінчення роботи на новій ділянці треба видалити.

У період формування фактури поверхні та висихання штукатурки її не можна зволожувати. Штукатурку, що у процесі нанесення потрапила на інші поверхні та не затверділа, можна змити водою. Затверділу штукатурку можна видалити лише механічним способом.

Термін повного висихання штукатурки – 3 тижні.

Примітки

Штукатурку Ceresit СТ 60 не можна змішувати з іншими матеріалами (фарбами, штукатурками тощо). Роботи необхідно виконувати в сухих умовах при відносній вологості повітря не вище 80% та температурі основи від +5 °С до +30 °С. Усі вищенаведені рекомендації ефективні при температурі +20 °С і відносній вологості повітря 60%. За інших умов термін висихання штукатурки може змінитися.

При роботі зі штукатуркою Ceresit СТ 60 необхідно захищати очі та шкіру. У разі потрапляння штукатурки в очі слід негайно промити їх водою та звернутися до лікаря.

Рекомендацiї

Для збереження рівномірності кольору рекомендовано при роботі на однорідних і великих поверхнях використовувати матеріали з однієї партії, вказаної на упаковці, та воду з одного джерела.

Роботи на одній поверхні потрібно виконувати безперервно, дотримуючись правила нанесення «мокре на мокре». При виконанні зовнішніх робіт слід уникати нанесення штукатурки на поверхні, які сильно обігріваються (наприклад, поверхні, що перебувають безпосередньо під впливом прямих сонячних променів).

Свіжу штукатурку протягом 3 днів потрібно захищати від дощу, надмірного пересихання та мінусових температур. Для цього будівельне риштовання слід прикрити сіткою або фольгою.

Крім вищезазначеної інформації щодо використання Ceresit СТ 60, необхідно керуватися чинною нормативною документацією. При використанні матеріалу в умовах, що не були розглянуті в цьому технічному описі, слід самостійно провести його випробування або звернутися за консультацією до виробника.

Зберігання

У фірмовій герметичній упаковці, у сухих приміщеннях з температурою від +5 °C до +30 °C — 18 місяців від дати виготовлення, вказаної на упаковці.

Берегти від заморожування.

Утилiзацiя

Залишки продукту утилізувати як будівельне сміття. Упаковку утилізувати як побутові відходи.

Технічні характеристики

Склад: водна дисперсія синтетичних смол із мінеральними наповнювачами та модифікаторами.

Густина: близько 1,6 кг/дм3.

Температура основи при використанні штукатурки: від +5 °C до +30 °C.

Стійкість до впливу дощу: через 24 години.

Термін утворення поверхневої плівки: близько 15 хвилин.

Паропроникність, Sd:

- зерно 1,0 мм: 0,24 м,

- зерно 1,5 мм: 0,25 м,

- зерно 2,5 мм: 0,27 м.

Коефіцієнт вологопоглинання, не більше: 0,15 кг/м2• год0,5.

Адгезія до бетону (у сухих та вологих умовах), не менше: 0,3 МПа.

Витрата* Ceresit СТ 60:

- зерно 1,0 мм: від 1,7 до 2,0 кг/м2,

- зерно 1,5 мм: від 2,5 до 2,8 кг/м2,

- зерно 2,5 мм: від 3,9 до 4,2 кг/м2.

*Витрата продукту залежить від нерівності основи та навичок виконавця.

Також декоративна "камінцева" штукатурка може бути силікатна, силіконова, силікон-силікатна та еластомірна.

Подписаться на этот канал RSS