VT Farm - шаблон joomla Форекс
З м і с т

Технологія виконання ліпних робіт. Витягування тяг і моделей

     Моделлю називають виконаний у натуральну величину зразок виробів, що підлягає подальшому розмноженню.

 Моделі бувають м’які і жорсткі. М’які виготовляють з глини, пластиліну і воску; жорсткі – з гіпсу, цементного розчину, дерева, каменю і металу.

За специфікою технологічних процесів ліпного виробництва моделі ділять на плоскі і об’ємні, гладкі і орнаментовані.

  • до плоских моделей відносять тягу, зубчики, сухарі, модульони;
  • до плоских орнаментованих – різання, орнаментовані модульони, меандри, розетки;
  • до об’ємних – деталі колон, балясини, вази (вони можуть бути гладкими і орнаментованими).

Плоскі прямолінійні і криволінійні моделі невеликих перетинів витягують на верстаках (масивних столах, покритих гіпсовою, цементною або кам’яною плитами з полірованою поверхнею, і отвором в центрі для кріплення осі шаблонів).

Витягнуті профілі нарізують на відрізки потрібної довжини з прямими торцями або зрізаними на вус. Для цього використовують ніж при м’яких моделях і пилу – при жорстких. Моделі деталей великих перетинів (сухарі, модульони) роблять порожнистими, склеюючи їх гіпсовим розчином, з плоских гіпсових, заздалегідь витягнутих заготовок.

Плоскі орнаментовані моделі роблять складеними, для чого витягають профіль колодки, в яку вмонтовують виліплені, вирізані або відлиті фрагменти різання.

Об’ємні гладкі моделі тіл обертання, наприклад, профілі баз або доричних капітелей, роблять на верстаках за допомогою обертаємих шаблонів (рис. 5.4.1, а, б), а такі, як балясини, вази – на обертаємих верстатах з виробом, але закріпленим шаблоном (рис. 5.4.1, в). Моделі деталей, що орнаментуються барельєфом, залежно від його насиченості або вирізують на заготівці, зробленій з припуском на величину винесення рельєфу, або виконують по габаритах фонової частини виробу, а барельєф виліплюють.

Моделі з великим винесенням складного рельєфу (кронштейни, іонічні і корінфські капітелі) збирають з окремих наперед виготовлених деталей (рис. 5.4.2).

Моделі необхідні для виготовлення форм, в яких тиражуються ліпні вироби – копії моделей.

img85

Рис . 5.4.1. Виготовлення моделей тіл обертання: а – виготовлення бази шаблоном, що обертається, з горизонтальною віссю; б – виготовлення доричної капітелі шаблоном з вертикальною віссю; в – виготовлення балясини на верстаку; г – виготовлення вази на верстаку; 1 – підмодельний щит; 2 – пустотоутворювач; 3 – профільна дошка; 4 – рознога ; 5 – вісь обертання; 6 – веретено; 7 – замки

img86
Рис. 5.4.2. Виготовлення складеної моделі іонічної капітелі: а – монтаж абаки на напівциліндрі тіла капітелі; б – перевод креслення волюти на гіпсову заготовку; в – обробка рельєфу волюти по рисунку; г – приклеювання волюти гіпсом; д – збірка ехіна з іоніків; е – приклеювання балюстр гіпсом з доведенням стекою рельєфу на місці стиків.

 

Тяги в будівельних роботах, наприклад в штукатурних, виконують з вапняного, вапняно-гіпсового і цементного розчину, а в ліпних – із гіпсу. Гіпсовий розчин у виробах при твердінні коробиться. Особливо це відноситься до масивних шматків тяги або моделей. Для зменшення короблення тяги або моделі виконують порожніми або спочатку їх виконують з вапняно-гіпсового розчину, а верхній або накривальний шар товщиною 10...25 мм – з гіпсу.

Для виконання робіт по витягуванню тяг виготовляються і використовуються спеціальні шаблони. За конструкцією шаблони бувають прості і складні, постійні, розсувні і такі, що хитаються.

Розглянемо шаблон для витягування галтелі – найпростішого карниза (рис. 5.4.3). Цей шаблон складається з профільної дошки, полозків і підкосів. Виготовляють шаблон із струганих дощок товщиною 10...30 мм в залежності від розміру профілю тяги, яка витягується. Деревину можна використовувати будь-яку, але бажано сосну або ялину тому, що вони достатньо міцні і простіше оброблюються.

Профільна дошка, на якій розташовані архітектурні обломи, складається з двох частин: дерев’яного і металевого обкуття. Обкуття можна виготовляти з жесті, а краще – з покрівельної сталі, яка міцніша жесті і не відгинається під час витягування.

Дерев’яний профіль дошки при витягуванні стирається об розчин і втрачає свої різко виконані обриси. Якщо профільна дошка окута, то це не відбувається.

При витягуванні моделі карнизу, що показаний на рис. 5.4.3, необхідно попередньо виготовити шаблон за розглянутим вище методом і ящик, в якому буде виконуватись витягування. Шаблон встановлюють в ящику суворо по виску.

Витягування можна виконувати вапняно-гіпсовим або гіпсопіщаним розчином, але щоб після цього обов’язково був нанесений лицьовий шар з гіпсового розчину товщиною не меншою 10 мм або більшою в залежності від розміру моделі і багаторазовості її використання для формування. Чим більша багаторазовість використання, тим міцнішою повинна бути модель.

Розчин наносять на модель ліпною лопаткою або штукатурною кельмою (штукатурною лопаткою) накиданням або намащуванням, попередньо накладаючи розчин на сокіл. Сокіл виготовляють з дерева або з металу. Розміри сокола 38×40...42 см. 

Інструменти, техніка накидання і намащування розчину показані на рис. 5.4.4. Чисто гіпсовий або гіпсопіщаний розчин можна наносити будь-яким інструментом, в тому числі руками. При витягуванні дрібних тяг розчин наносять ліпною лопаткою. Порції гіпсового розчину готують невеликі і наносять гіпсове тісто не одразу після приготування, а через 1,5...2 хвилини, після легкого загустіння або підсаджування. Такий розчин не стікає навіть із самих крутих деталей моделі. Накладають такий розчин по довжині моделі, яка витягується, у вигляді суцільної смуги. Виконують це дуже швидко, а потім протягують по нанесеному розчину “на здир” шаблоном за 1...2 рази. Надлишок розчину, що знятий профільною дошкою шаблону, збирають і намащують на пропущені місця і на ділянки, де є найвищі архітектурні обломи. Шаблон при цьому протягують швидко, відповідно натискаючи на нього. Цю операцію “на здир” повторюють декілька разів, поки не буде повністю витягнутою тяга.

Як тільки розчин повністю зтужавів, для чого потрібно 5...6 хвилин, шаблоном “на здир” ще раз протягують уздовж тяги при сильному натискуванні на шаблон і знімають тим самим небагато розчину, який розширився.

Тягу швидко обмітають сухим пензлем, очищають шаблон від розчину, що налип, і промивають водою. Потім готують небагато гіпсового рідкого розчину накривки, наносять його на тягу тонким шаром і протягують шаблоном “на лиск” за 1...2 рази. Тяга буде чистою і гладенькою.

Для того, щоб після витягування витягнуту модель легко було зняти з дошки або вийняти з ящика, останні покривають мастилом. Оскільки по мастилу витягувана модель легко відходить і може зсунутися зі свого місця, по кінцях моделі виконують упори (цвяхи). Упори повинні бути обов’язково з двох кінців тому, що витягування виконується “на здир” – в один бік, а “на лиск” – в інший.

При необхідності відновлення або виконання нових наличників навколо віконних прорізів, можливими є два варіанта. Перший з них полягає в тому, що витягують їх з розчину по місцю знаходження, але там доводиться розробляти кути. Другий варіант полягає у тому, що спочатку витягують на верстаті потрібну кількість елементів наличника. Один бік вертикальних елементів зрізають під прямим, а інший – під косим кутом 45°, щоб елементи щільно приєднувалися один до одного (рис. 5.4.5). Потім деталь наличника приміряють по місцю встановлення, намічають місця, залишають мітки. Тильний бік наличника надряпують, те саме виконують і з штукатуркою. Після цього їх встановлюють на рідкому гіпсовому розчині або додатково кріплять на дротяних вусах-скрутках або просто на клячах.

img87

Рис. 5.4.3. Шаблон для витягування галтелі: а – профіль галтелі (найпростіший карниз); б – заготовка профільної дошки для шаблону; в – профільна дошка із зрізаними боками: 1 – на здир; 2 – на лиск; г – сталевий профіль для обкуття; д – обкута профільна дошка; е – підкоси; ж – полозки; з – полозок; и – шаблон у зборі: 1 – підкоси; 2 – профільна дошка; 3 – обкуття; 4 – полозок; 5 – полозки; к – встановлений шаблон у основі для витягування на стіні галтелі: 1 – правило; 2 – полозок; 3 – висок; 4 – верхнє правило; л – витягування моделі складного карнизу

 

Поруччя бувають різної форми і розмірів з орнаментовкою по боках.

Орнаментоване поруччя краще усього встановлювати окремими елементами, для чого спочатку виготовляють модель, формують і відливають необхідну кількість елементів, а потім встановлюють їх. Неорнаментоване поруччя бажано витягнути за місцем знаходження (рис. 5.4.6). Так само виконують тятиву.

img88

Рис. 5.4.4. Нанесення розчину штукатурною кельмою (лопаткою):а – сокіл; б – штукатурна кельма; в – нанесення розчину накиданням; г – нанесення розчину намащуванням

 

img89

Рис 5.4.5. Витягування деталей наличника і його монтаж: а – витягування; б – монтаж; 1 – витягнута деталь; 2 – правило; 3 – профільна дошка; 4 – полозок

 

img90

Рис. 5.4.6. Витягування моделей і поруччя: а – поруччя; б – витягування; 1 – профільна дошка; 2 – підкіс; 3 – полозки; 4 – полозок; 5 – правило; 6 – дощата вставка

 

Щоб тятива і поруччя були міцно з’єднаними один з одним, в бетоні виконують гребінь, а у поруччя паз, яким він надівається на гребінь. Такий самий пристрій виконують у тятиви. Гіпсове поруччя і тятиву кріплять на гіпсовому розчині, цементні – на цементному.

Прикраси з фільонок широко використовуються для оформлення стель, стін, склепінь і т.ін. Фільонки, або лінійки, – це вузькі профілі з набору архітектурних обломів. Вони витягуються прямо- або криволінійними і нарізаються на шматки потрібного розміру. В залежності від моделі розрізати фільонки доводиться під прямим або іншим кутом. Шаблони для витягування фільонок використовують такої самої конструкції, як і для витягування наличників.

Прямолінійні частини витягуються поступальним рухом шаблона, криволінійні – обертальним. На рис. 5.4.7 показані форми фільонок, різновиди кутів, і оформлення стель фільонками.

img91img92

Рис. 5.4.7. Моделі фільонок: а – форма фільонок; б – оформлення кутів; в – оформлення стелі

Последнее изменениеСреда, 19 ноября 2014 10:35
Super User

Адміністратор

Оставить комментарий

Наверх